30 September 2010

ありがとう..



xxxxxxxxxxxxx

tak paham kan pe tajuk tu..maksudnya thank you..hahaha...

27 September 2010

raya aku sebenar..

raya ke 16..aku baru terasa kehadiran aidilfitri.....nikmat sebenar aidilfitri..hik3..terus terfikir pasal puase 6..belum buat lagi ni..ermm..ada lebih kurang 13 ari lagi..tak pe la aku cuba la buget mase macamne nanti.

ramadhan tahun ni berbeza dari tahun sebelumnya...mak aku tak dapat masak sahur untuk aku adik beradik sepenuh bulan ramadhan..aku mengambil tugas memanaskan lauk je waktu orang laen sibuk memasak..hak3..
tak pe la.. mak aku ada tugas lagi penting dan mulia sebab nak teman ayah aku kat hospital.. bila raya dah dekat , mak aku masih kat hospital... aku just buat persiapan ringkas je la.. mood aku tak raya sangat..more to take care my family member and kumpul adik beradik aku je.

raye , ayah aku dah balik kat rumah.. mak aku dah cakap tak g raya mane - mane sebab ayah aku tak ley gerak sangat..aku pun tak kisah mane.. aku lebih suke camtu.. so aku akan jadi suri rumah mengambil tugasan membuat air dan topap kuih.. serius orang ramai datang..betul-betul datang beraye sampai kueh raye abis..hik3..

raye ke 6 ayah aku meninggal.. meningal dengan tenang depan mak dan adik beradik aku kecuali abg aku yang sulong.. abg aku dah balik ke kl mase tu.. syukur gak adik aku yang kat terengganu belum balik sane..dapat gak die tatap muka ayah aku.. secara automatik aku menjadi anak sulong waktu tu.. proses pengurusan jenazah berjalan lancar dengan bantuan kawan ayah aku.. kenduri arwah untuk 7 ari pun berjalan lancar.. mak aku cakap rezeki ayah aku murah.. sebab ramai yang bersedekah untuk kenduri tu..

aku tak beraya ke mana-mana.. kawan- kawan aku terabai taun ni..hak3..sori la geng sebab aku tak dapat bagi masa tok korang..tapi aku nak ucap terima kasih banyak-banyak kat kawan-kawan yang datang ziarah ayah aku.. sori aku tak dapat cakap banyak ngan korang mase tu.. mood sedey la wey..

 raye ke 16.. abg aku menikah.. aku rase dugaan abg aku nak nikah ni banyak tul..tapi die ni yang cool..so last-last jadi gak.. ni pun lepas bincang dengan saudara mara pasal tarikh yang ditetapkan lagi sebelum puasa ni agak tak menghormati pemergian ayah aku.. sebelum majlis nikah, tok kadi ada mintak semua orang  sedekahkan Alfatihah tok ayah aku n ayah akak ipar aku .. akak ipar aku pun die anak yatim gak.. mase tu la suasana jadi tul-tul sayu.. pakcik-pakcik aku dah mula tahan air mata tak nak bagi menitis.. tok kadi pulak baca doa sambil nagis-nagis.. semua terus menagis la mase tu..

majlis diteruskan..abang aku berjaya juga jadi suami orang dengan dua kali lafaz.. aku yang dok kat tepi die debarnye laen macam..lege bukan maen pas tok kadi cakap sah.. bila semua dah setel..adegan nagis-menagis diteruskan..


xxxxxxxxxxxxxx

24 September 2010

iklan....



aku suka iklan ni..aku terasa seperti di dalam bas..hak3..

22 September 2010

syawal 12



aku kembali ke ofis setelah hampir dua minggu bercuti...ofis tak banyak berubah..keadaan sekeliling pun same je..cuma kedai makan dah banyak yang buka... takde pertambahan gadis- gadis still macam sebelum ni ..tapi akt ofis aku ada kueh raya.. ni je perubahan yang aku perasan..haha..

aku cuti sakan tapi tak beraya pun..marhaban aku join tapi tak semua rumah aku g...cuaca panas sangat ar.. boleh kuar darah dari idung..ni bukan sebab tengok pempuan seksi..aku jadi suri rumah sepenuh masa raya taun ni..sedara mara ramai yang datang nak ziarah ayah aku..so mak aku sebuk la kan melayan tetamu..aku kat dapur tak abis-abis wat air ngan isi air batu..ni belum lagi kene isi kueh raya... masing - masing cakap kueh raya sedap..saje je nak amik ati aku soh topup kueh lagi...sampai tak sempat  nak cuci mata tengok tetamu-tetamu..hik3... aku bukan merungut..tapi aku baru sedar keperluan anak perempuan di dalam adik beradik aku..hahaha..

aku tak beraya rumah kawan - kawan..masa aku amat terhad..aku bayak abiskan masa kat rumah..cuma malam raya ke 3 aku sempat melepak kat mamak tengok bola..tu pun aku cilok kuar soh adik aku amik alih tugas kat dapor..

xxxxxxxxxxxxxxxxx

07 September 2010

penyampai mohor..(edisi raya)




aku sebagai penyampai mohor blog ni nak cakap sikit la sepena nak raya tak lama lagi..

kepada umat islam, aku mengucapkan semoga mendapat keberkatan ramadhan yang hampir kat penghujung ni..ada beberapa ari lagi nak terawikh..bawak - bawak la ke masjid atau surau berdekatan..moreh banyak lebih..tak de orang nak makan..kepada pak imam dan  bilal yang mengimarahkan masjid..taun depan kekalkan reputasi anda..tak payah cari surah lagi pendek untuk taun depan..kepada yang belum bayar zakat fitrah tu..sila-sila la lengkapkan rukun islam yang ke - 4..kalau tak bayar nanti tak dikira tau pahala pose ni..( aku dengar dalam khutbah jumaat lepas..)

kepada geng sekalian..soalan pertama aku...korng tak cukup pose kn? jujur la wey..hak3..orite-orite..kalau yang dah berubah tu bagus-bagus..tapi yang pempuan macam the croc bulu-bulu girl  and the tiny girl..try-try la cukupkan pose..tengok the bread maker tu..die puasa penuh taun ni..tak caya?..tanye die sendiri..hahaha

kepada yang teruja-ruja raye taun ni iaitu yang telah berkerjaya..dengar kabar angin duit gaji melimpah ruah..hak3..jangan lupa nak bazirkan sikit untuk aku ye..aku takde hal kalau nak ajak membazir sekejap..jangan nak tipu aku cakap korang gune wet tu wat derma la, bayar zakat untuk bobo la,dah abis belanje nurse la, beli ipad la, bikin moto la ,dan macam - macam lagi..aku  tak nak dengar tu semua..tapi kalau bagi alasan simpan wet nak tunang aku terima..hahahaha..

kepada yang stadi lagi..cepat-cepat la abiskan stadi..tak yah la nak extend untuk beberapa taun akan datang...tapi korang masti syok dapat cuti raye lame sikit..boleh la nak jeles-jeleskan kat dak yang keje..hik3..

okey-okey..aku dengar ada yang dah sampai kampung tengah sebuk wat kuih raya..the croc bulu-bulu girl mane janji-janji manis mu?..yang masih keje ari rabu..sabar- sabar..raya mesti ari jumaat punye..nanti nak balek kampung kalau naek moto ati- ati..untuk the contaraktor, macam mane ada awek baru tak kat subang?..untuk the garden heart, aku nak dua kotak bateri panosonic k...untuk the bad man, agak-agak balik kampung bawak cps putih tak?..untuk the tiny girl, raya taun lepas shida tunang, pe kate taun ni ko plak?..untuk the three phase,mintak enginer-enginer belanje eh..

kepada sir yusof...kalau buat open hause contact kitorang la ye..kitorang belum mampu nak buat open house sendiri..hak3..kepada yang laen,kalau ada wat program beraya bagi tau la eh..boleh g sama-sama..

ni lisa surihani ada sikit ucapan untuk korang..tak yah tanye mne aku dapat, ad no fon tak...no! no! no! ta yah nak gatak-gatal k..

video

video

lisa surihani belajar menari,
cuba menari tarian zapin,
selamat hari raya aidilfitri,
mintak maaf zahir batin..


xxxxxxxxxxxxxxxx

di sini aku memohon ampun dan maaf sekiranya aku ada terbuat silap di dalam blog ni yang mungkin menggguris ati sesetengah pihak..
aku cuti berbloging untuk beberapa hari..

01 September 2010

mer-dek-kah....(merdeka)

aku tau 31 ogos tu hari merdeka..
aku tau 31 ogos 2010 dah 53 taun negara kita ni merdeka..
aku tau ramai orang tak kibarkan jalur gemilang...
aku tau rakyat tak suka sangat dengan kerajaan..
aku tau pertama kali sambutan dibuat di dalam stadium tertutup...

tapi malam merdeka aku berada kat rumah terbaring sambil berfikir menenangkan hati..tak terpacul langsung rasa nak keluar pergi dataran melihat gadis-gadis, mat rempit-mat rempit, belon-belon, lampu-lampu, bunga api-bunga api dan sebagainya seperti kebiasaannya aku buat..

detik pukul 12 malam berlalu seperti hari biasa dan letupan bunga api yang sayup- sayup aku anggap hanya mainan kanak - kanak kampung seberang..aku terus berbaring merehat tubuh hingga terlelap..
maaf terlupa mengucap selamat malam..

pagi aku hanya menonton tv untuk menyaksikan majlis sambutan yang sederhana tapi meriah..tak mengapa..masih wujud 1 Malaysia di situ..dalam hati terbit rasa bangga jadi anak Malaysia selepas merdeka ni..cuma rasa sedikit tak bangga  dengan pengurusannya.

petang aku teruskan aktiviti menonton tv... on je tv aku terus memaki...mungkin pahala pose aku kurang sedikit semalam...

WTF ....


xxxxxxxxxxx

pe jadahnya tv3 boleh kuarkan cite haram yang sangat- sangat aku tak suke mase cuti merdeka..pliis la wey...tayang la cite tempatan..buat apa nak bangga cite sinetron yang merapu tu...skip 1 ari takkan tak boley..aku memang fuck cite indon masa ari merdeka....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...